Υδρογόνο

Μια μακροπρόθεσμη επιλογή  για την τροφοδοσία φορτηγών

Εκτός από την ανάπτυξη ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων καθώς και την παροχή λύσεων για εναλλακτικά καύσιμα, η DAF εξετάζει επίσης το υδρογόνο ως μία ακόμα επιλογή στο δρόμο για ακόμη πιο καθαρές και πιο βιώσιμες οδικές μεταφορές.

Φορτηγά με υδρογόνο

Το υδρογόνο είναι σίγουρα μια μακροπρόθεσμη επιλογή για την τροφοδοσία φορτηγών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο διαφορετικές επιλογές:

  • μια κυψέλη καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού κινητήρα
  • ή χρησιμοποιώντας υδρογόνο ως καύσιμο για τον κινητήρα καύσης.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι δυνατή η μείωση κατά 100% των εκπομπών CO2 κατά τη χρήση πράσινου υδρογόνου.

Αρχικές δοκιμές

Μαζί με την Toyota και τη Shell, η PACCAR μητρική εταιρεία της DAF, εξετάζει διάφορες επιλογές υδρογόνου. Τα πρώτα φορτηγά με υδρογόνο έχουν ήδη δοκιμαστεί στο λιμάνι του Λος Άντζελες. Τα ευρήματα από αυτές τις δοκιμές θα κοινοποιηθούν στη DAF, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με την τεχνολογία στην Ευρώπη. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια πραγματική ανακάλυψη με αυτόν τον τύπο τεχνολογίας στο μέλλον, είναι σημαντικό να κάνουμε τώρα τα πρώτα βήματα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Μειονεκτήματα

Όσο ελπιδοφόρα και αν είναι, η τεχνολογία γραμμών κίνησης για υδρογονοκίνητα φορτηγά βρίσκεται ακόμη στο πειραματικό στάδιο που την καθιστά πολύ δαπανηρή. Επιπλέον, το υδρογόνο διατίθεται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες και πρέπει να συμπιεστεί υπό πολύ υψηλή πίεση (700 bar) σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-253 βαθμούς Κελσίου). Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποδομή διανομής. Σύμφωνα με την DAF, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 έως 10 χρόνια για να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο σε ευρεία κλίμακα

Γκρι και πράσινο υδρογόνο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παραγωγής υδρογόνου. Ένας από αυτούς περιλαμβάνει τη διάσπαση των ορυκτών καυσίμων, τα οποία παράγουν CO2 και υδρογόνο. Αυτό το υδρογόνο ονομάζεται «γκρι» επειδή παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Ένας άλλος πολύ πιο καθαρός τρόπος παραγωγής υδρογόνου είναι μέσω της ηλεκτρόλυσης. Αυτός περιλαμβάνει τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του νερού, το οποίο παράγει οξυγόνο και καθαρό «πράσινο» υδρογόνο. Δυστυχώς, μόνο το 10% της τρέχουσας παραγωγής υδρογόνου επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρόλυσης. Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου παράγεται σήμερα από άνθρακα και φυσικό αέριο με χημικά μέσα, που σημαίνει περισσότερο CO2.

Σχετικές Πληροφορίες

Ηλεκτρικά οχήματα

Τεχνολογία μηδενικών εκπομπών για διανομή εντός πόλης.

Τεχνολογία Clean Diesel

Ο σύγχρονος κινητήρας καύσης γίνεται ακόμα πιο καθαρός και πιο βιώσιμος χάρη στην άφιξη μιας νέας γενιάς καυσίμων.

Υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα

Συνδυάζοντας τα καλύτερα και των δύο κόσμων: ηλεκτροκίνητο στις αστικές περιοχές και καθαρή τεχνολογία ντίζελ οπουδήποτε αλλού.