DAF Trucks το 2021: σταθερές επιδόσεις σε μια δύσκολη χρονιά

Ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά σε έξι χώρες και στον τομέα των tractor

Η DAF Trucks μπορεί στον απολογισμό της να καταγράψει μια εξαιρετική χρονιά. Η παραγωγή φορτηγών έφτασε τις 60.000 μονάδες, αντικατοπτρίζοντας ξεκάθαρα την υψηλή ζήτηση για μεταφορές, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας. Το αναμφισβήτητο αποκορύφωμα ήταν η εισαγωγή των νέας γενιάς DAF XF, XG και XG⁺. Αυτά τα μοντέλα για μεταφορά μεγάλων αποστάσεων είχαν ως αποτέλεσμα πλήθος παραγγελιών για τον κατασκευαστή φορτηγών του Αϊντχόβεν. 

Η κορωνίδα ήταν η απονομή των δύο πιο διάσημων βραβείων στον κλάδο των φορτηγών. Τα νέας γενιάς XF, XG και XG⁺ ψηφίστηκαν ως «International Truck of theYear 2022» λόγω του νέου προτύπου που έχουν θέσει σε σχέση με την απόδοση, την ασφάλεια και την άνεση του οδηγού. Επιπλέον, το concept φορτηγό DAF XFH2 με κινητήρα καύσης υδρογόνου κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο «TruckInnovation Award 2022». Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα φορτηγά DAF Νέας Γενιάς αντιπροσωπεύουν ένα ολοκαίνουργιο platform.  Ένα που είναι έτοιμο με νέες εναλλακτικές γραμμές μετάδοσης κίνησης και την υπόσχεση για ένα ακόμη καθαρότερο μέλλον.

60.000 φορτηγά

Είναι αυτονόητο ότι, ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19, το 2021 ήταν επίσης μια πολύ απαιτητική χρονιά για την DAF, σε μεγάλο βαθμό λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν η ζήτηση για φορτηγά που καθόρισε τελικά τους αριθμούς παραγωγής αλλά μάλλον η διαθεσιμότητα chipsκαι άλλων εξαρτημάτων. Το 2021, περίπου 49.000 βαρέα και μεσαία φορτηγά CFκαι XF βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής (σε σύγκριση με 37.600 το 2020) καθώς και περίπου 11.000 φορτηγά διανομής LF (9.000 το 2020).

Ηγέτης της αγοράς σε 6 ευρωπαϊκές χώρες

Η DAF πέτυχε μερίδιο αγοράς 15,9% (2020: 16,3%) στην Ευρώπη στο heavy (16 τόνοι+) segment και 10,1% (ήταν 9,5%) στο light segment. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η DAF ήταν ο ηγέτης στην αγορά βαρέων οχημάτων το 2021 στην Ολλανδία (28,5%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (29,4%), στην Πολωνία (24,3%), στην Ουγγαρία (24,8%), στη Βουλγαρία (23,8%) και στην Πορτογαλία ( 19,0%). Η DAF παρέμεινε επίσης ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς στην Ευρώπη στοsegment των heavy-duty tractor.

Πωλήσεις εκτός Ευρώπης

Η DAF πούλησε 8.600 φορτηγά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021, έναντι 5.900 το 2020. Αυτό περιλάμβανε μια μεγάλη παραγγελία για φορτηγά βαρέως τύπου από την Κολομβία και μια παραγγελία για αρκετές δεκάδες πλήρως εξοπλισμένα απορριμματοφόρα στην Γκάνα. Επιπλέον, το 10.000ο φορτηγό τοπικής κατασκευής κατασκευάστηκε στην Ταϊ-ουάν, όπου η DAF είναι ο ηγέτης της αγοράς μεταξύ των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων στο heavy segment. Η DAF έκλεισε επίσης τη χρονιά ως ηγέτης της αγοράς στο Ισραήλ και έκανε μεγάλα βήματα, μεταξύ άλλων, στην Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Πωλήθηκαν 10% περισσότερες γραμμές μετάδοσης κίνησης PACCAR

Το 2021 η DAF πούλησε 2.250 κινητήρες PACCAR σε κορυφαίους κατασκευαστές πούλμαν, λεωφορείων και ειδικών οχημάτων. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 10% σε σύγκριση με το 2020 όταν η DAF Components πούλησε 2.000 κινητήρες. Η DAF έλαβε επίσης δύο παραγγελίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου το 2021. Τα επόμενα χρόνια θα παραδοθούν συνολικά περίπου 900 οχήματα.

«Ρεκόρ μετά από ρεκόρ»

«Τουλάχιστον το 40% όλων των μεταχειρισμένων φορτηγών που πουλήθηκαν πρόσφατα παραδόθηκαν μαζί με σύμβαση επισκευής και συντήρησης DAFMultiSupport – ρεκόρ», σύμφωνα με τον Richard Zink, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DAF με ευθύνη για το Μάρκετινγκ και τις Πωλήσεις. «Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν τη μέγιστη υποστήριξη χρόνου λειτουργίας, τόσο όσον αφορά το κόστος όσο και τη διαθεσιμότητα οχημάτων. Ένας αριθμός ρεκόρ μεταφορέων επωφελήθηκε από τις υπηρεσίες της PACCAR Financial, η οποία πούλησε επίσης έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταχειρισμένων οχημάτων».

Περαιτέρω ανάπτυξη το 2022

«Χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για φορτηγά στην Ευρώπη και με τα νέας γενιάς DAF XF, XG και XG⁺ η DAF έχει ένα εξαιρετικό προϊόν στα χέρια της», λέει ο Harry Wolters, πρόεδρος της DAF Trucks. «Αυτά είναι τα πρώτα και μοναδικά φορτηγά στην αγορά που συμμορφώνονται με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις μάζες και τις διαστάσεις των οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα XF, XG και XG⁺ θέτουν ένα νέο σημείο αναφοράς στους τομείς της απόδοσης, της ασφάλειας και της άνεσης του οδηγού. Αναμένουμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά φορτηγών θα φτάσει κάπου μεταξύ 260.000 και 300.000 οχημάτων το 2022. Χάρη στο κορυφαίο στη βιομηχανία πρόγραμμα μοντέλων μας και τις υπηρεσίες πρώτης κατηγορίας, είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους dealers μας, να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη».

Η DAF Trucks μπορεί να κοιτάξει πίσω σε μια εξαιρετική χρονιά. Η παραγωγή φορτηγών έφτασε τις 60.000 μονάδες. Το αναμφισβήτητο αποκορύφωμα ήταν η παρουσίαση των νέας γενιάς DAF XF, XG και XG⁺, που ονομάστηκαν «InternationalTruck of the Year 2022».